Ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου ήταν Έλληνας πολιτικός, πρόεδρος και ιδρυτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), και για περισσότερο από 10 χρόνια πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας (1981-1989 και 1993-1996).

Υπήρξε ηγέτης με ευρύτατη λαϊκή αποδοχή και επικράτησε σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, του Οκτωβρίου 1981, του Ιουνίου 1985 και του Οκτωβρίου 1993.

Στα θετικά των κυβερνήσεων του περιλαμβάνονται, ανάμεσα στα άλλα, η προώθηση της μετεμφυλιακής συμφιλίωσης (με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης), η προώθηση της ισότητας των φύλων (κατάργηση θεσμού της προίκας), η βελτίωση του κοινωνικού κράτους (θεσμοθέστηση Εθνικού Συστήματος Υγείας) και η προσπάθεια αναδιανομής του εισοδήματος υπερ των μή προνομιούχων’.

Στα αρνητικά τους χρεώνεται η σημαντική αύξηση των δημοσίων δαπανών, χωρίς αντίστοιχη αύξηση των εσόδων, η συνακόλουθη εκρηκτική αύξηση του δημοσίου χρέους και η νομισματική αστάθεια, με τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα.

Η πολιτική αυτή κατέληξε σε μία δεκαετία στασιμοπληθωρισμού και σε περιοδικές κρίσεις του ισοζυγίου πληρωμών, οι οποίες επιχειρήθηκε να εκτονωθούν με υποτιμήσεις του νομίσματος, όπως το 1983 και το 1985. Μετά το 1993, η τρίτη κυβέρνηση Παπανδρέου συνέχισε την πολιτική της σύγκλισης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να συμμετάσχει στην υπό διαμόρφωση τότε ζώνη του ευρώ.

Σύνδεσμος στη Βιογραφία του Παπανδρέου στην Wikipedia

Advertisement