Οι Συναντήσεις για την Ιστορία της Μεταπολίτευσης είναι ένας κύκλος 12 διαλέξεων με θέμα την Ιστορία της Μεταπολίτευσης που συνδιοργανώνουν το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank και το Μουσείο Μπενάκη. Συντονιστές της διοργάνωσης είναι οι Κώστας ΚωστήςΣωτήρης Ριζάς και Τάσος Σακελλαρόπουλος.

Μέσα από τις ομιλίες τους, καθηγητές, ερευνητές και γενικότερα ειδικοί στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, προσπαθούν να φωτίσουν πτυχές της πιο πρόσφατης ιστορίας της χώρας μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά από πρόσκληση των διοργανωτών, ο Γιώργος Αλογοσκούφης μίλησε για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας στην περίοδο της μεταπολίτευσης. 

Τα κύρια σημεία της παρουσίασής του ήταν τα εξής:

«Μετά την αρχική ευφορία από την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η περίοδος της μεταπολίτευσης συνδέθηκε με μεγάλα διαστήματα οικονομικής στασιμότητας, δημοσιονομικής και νομισματικής αποσταθεροποίησης, ατελέσφορων προσαρμογών και οικονομικών κρίσεων, με αποκορύφωμα τη μεγάλη οικονομική καθίζηση της περιόδου 2010-2016. 

Η κρίση της περιόδου μετά το 2010 κυοφορείτο επί τουλάχιστον τρεις δεκαετίες και τα βαθύτερα αίτια της δεν ήταν απλώς οικονομικά, αλλά κοινωνικά, διαρθρωτικά, θεσμικά και πολιτικά. Η εξέλιξη και η λειτουργία των πολιτικών και οικονομικών θεσμών μετά τη μεταπολίτευση έπαιξαν ένα κρίσιμο ρόλο.

Στην περίοδο μετά τη μεταπολίτευση, ιδιαίτερα μετά την ένταξη στην ΕΕ το 1981, τα πολιτικά αντικίνητρα στις μεταρρυθμίσεις και τη μακροοικονομική προσαρμογή και οι απουσία δεσμευτικών κανόνων για την οικονομική πολιτική συνετέλεσαν σε επιλογές που τελικά οδήγησαν στην κρίση χρέους και τη μεγάλη καθίζηση της περιόδου μετά το 2010. 

Το ζητούμενο εξακολουθεί και παραμένει να διασφαλισθούν οι θεσμικές προϋποθέσεις των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου η ελληνική οικονομία να εισέλθει σε μία περίοδο διατηρήσιμης ανάκαμψης μετά την κρίση του κορονοϊού.»

Η παρουσίαση έγινε στις 22 Φεβρουαρίου 2022 και ακολούθησε συζήτηση.

Σύνδεσμος στο Πλήρες Κείμενο της Εργασίας του Γιώργου Αλογοσκούφη για την Ελληνική Οικονομία στην Περίοδο της Μεταπολίτευσης

Σύνδεσμος στην ιστοσελίδα των Συναντήσεων για τη Ιστορία της Μεταπολίτευσης της Alpha Bank

Σύνδεσμος στο βιβλίο του Γιώργου Αλογοσκούφη Πριν και Μετά το Ευρώ: Οι Κύκλοι της Μεταπολίτευσης και η Ελληνική Οικονομία (Αθήνα, Gutenberg, 2021)

Σύνδεσμος στην μαγνητοσκόπηση της παρουσίασης του Γιώργου Αλογοσκούφη για την Οικονομία στην Περίοδο της Μεταπολίτευσης, στις 22 Φεβρουαρίου 2022 στο Μουσείο Μπενάκη

Advertisement