Στις 14 Δεκεμβρίου 2021 η διάλεξη του μαθήματος Οικονομική Ιστορία της Ελλάδος έγινε από τον διακεκριμένο διεθνολόγο Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και αφορούσε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και την ένταξη της Ελλάδας στη Δύση και την ΕΕ.
Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είναι Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην Υπουργός. Μεταξύ 2019 και 2022 διατέλεσε Καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στη Σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts στις ΗΠΑ.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο απ’ όπου αποφοίτησε το 1982. Συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ λαμβάνοντας μεταπτυχιακό (MA) και διδακτορικό τίτλο (PhD) στις Διεθνείς Σχέσεις από το School of International Service του Πανεπιστημίου American της Washington DC.
Από το 1987 μέχρι το 1989 ήταν λέκτορας Διεθνών Σχέσεων και Συγκριτικής Πολιτικής στο School of International Service του Πανεπιστημίου American στην Washington DC των ΗΠΑ. Από το 1990 μέχρι το 1992 ήταν επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard. Από το 1992 μέχρι το 1995 ήταν επίκουρος καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου George Mason στη Virginia των ΗΠΑ.
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1995 και εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από τον Φεβρουάριο του 2001 ως το Ιούλιο του 2008 ήταν Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων. Τον Ιούλιο του 2008 εξελέγη Πρωτοβάθμιος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου διδάσκει μέχρι σήμερα. Διετέλεσε Πρόεδρος του τμήματος από το 2006 μέχρι το 2010. Το διάστημα 2004-2009, ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας στη σύγκλητο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.
Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη θεωρία των Διεθνών Σχέσεων, την Πολιτική Θεωρία, την Ευρωπαϊκή Πολιτική και την Ανάλυση της Εξωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ. Υπήρξε εισηγητής σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις σε γνωστά πανεπιστήμια του εξωτερικού (Harvard, Princeton, Columbia, Georgetown). Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται επιστημονικές μονογραφίες, επιμέλεια συλλογικών τόμων καθώς και άρθρα δημοσιευμένα σε εφημερίδες, ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Στο τελευταίο του βιβλίο αναλύει τις Ευρωατλαντικές Σχέσεις στη μεταψυχροπολεμική εποχή.
Σύνδεσμος στο Βιογραφικό του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο