Η κοινότητα των Ελλήνων ιστορικών και των εν γένει ασχολουμένων με την ιστορία της Ελλάδος πενθεί την απώλεια του διακεκριμένου Έλληνα πολιτικού και οικονομικού ιστορικού Γιώργου Δερτιλή.

Ο Δερτιλής υπήρξε ο πρώτος ανάμεσα σε εκείνους που ανανέωσαν το πεδίο της πολιτικής και οικονομικής ιστορίας στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση, και οι παρακαταθήκες του είναι θεμελιακές.

Με το έργο του, τους θεσμούς που δημιούργησε και με την έμφαση που έδωσε στα ιστορικά τεκμήρια και την επεξεργασία και αξιοποίηση αρχείων και στατιστικών στοιχείων έδωσε μεγάλη ώθηση στη συστηματική μελέτη της ιστορίας στην Ελλάδα και άνοιξε πόρτες για τη μελέτη της πολιτικής και οικονομικής ιστορίας όχι μόνο από ιστορικούς αλλά και άλλους κοινωνικούς επιστήμονες, νομικούς, πολιτικούς επιστήμονες, οικονομολόγους και κοινωνιολόγους.

Ακολουθεί ένα σύντομο βιογραφικό από την προσωπική του ιστοσελίδα:

Ο Γιώργος Β. Δερτιλής γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα. Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Οικονομικές Επιστήμες στην Αθήνα, Πολιτική Θεωρία και Ιστορία στην Αγγλία. Δίδαξε Ιστορία στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εξελέγη υφηγητής και το 1983 τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών. Έχει εκλεγεί έμμισθος επισκέπτης καθηγητής στο Harvard, στην Οξφόρδη και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Έχει επίσης συμμετάσχει στο επιστημονικό συμβούλιο ερευνητικών και πολιτισμικών ιδρυμάτων, ελληνικών και γαλλικών. Το 2000 εξελέγη directeur d’études (καθηγητής) στην École des Hautes Études en Sciences Sociales, παραιτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκτοτε ζει στην Γαλλία, όπου του απονεμήθηκε η γαλλική υπηκοότητα και το παράσημο ακαδημαϊκού φοίνικα ( palmes académiques – chevalier). Δεκαπέντε βιβλία και πενήντα περίπου άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στην Ελληνική και σε άλλες γλώσσες.

Στις 19/1/23 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Σύνδεσμος στην Ιστοσελίδα του Γιώργου Δερτιλή

Μνήμη Καθηγητή και Ακαδημαϊκού Γιώργου Δερτιλή – Ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύνδεσμος σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του Γιώργου Δερτιλή

Advertisement