Ο Ρήγας Βελεστινλής ή Ρήγας Φεραίος (Βελεστίνο, 1757 – Βελιγράδι, 24 Ιουνίου 1798) (πραγματικό όνομα: Αντώνιος Κυριαζής), ήταν Έλληνας συγγραφέας, πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης. Θεωρείται εθνομάρτυρας και πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Γεννήθηκε στο Βελεστίνο, τις αρχαίες Φερές, το 1757, από εύπορη οικογένεια. Διδάχθηκε τα πρώτα του γράμματα στο Βελεστίνο, κατόπιν στη Ζαγορά και στα Αμπελάκια. Κατέληξε στο Βουκουρέστι και κατόπιν στη Βιέννη, αφού περιπλανήθηκε στο Άγιο Όρος, την Κωνσταντινούπολη (όπου γνώρισε τον Αλέξανδρο Υψηλάντη) και το Ιάσιο.

Επηρεασμένος από τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό, πίστεψε βαθιά στην ανάγκη της επαφής των Ελλήνων με τις νέες ιδέες που σάρωναν την Ευρώπη και αυτό τον ώθησε στη συγγραφή ή μετάφραση βιβλίων σε δημώδη γλώσσα. Γνωστότερα από αυτά είναι ο Θούριος, ένας πατριωτικός ύμνος τον οποίο είχε γράψει το 1797, και η Χάρτα, ένας μνημειώδης για την εποχή του χάρτης της Ελλάδας, διαστάσεων 2,07 x 2,07 μ, που αποτελείτο από επί μέρους τμήματα.

Ο ίδιος υπέγραφε ως «Ρήγας Βελεστινλής» ή «Ρήγας ο Θεσσαλός» και ουδέποτε «Φεραίος», κάτι που είναι δημιούργημα μεταγενέστερων λογίων.

Σύνδεσμος στη βιογραφία του Ρήγα στην Wikipedia

Advertisement