Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ή Καραΐσκος (Σκουληκαριά Άρτας ή Μαυρομμάτι Καρδίτσας, 1782 – Φάληρο, 23 Απριλίου 1827) ήταν Έλληνας επαναστάτης ο οποίος αρχικά υπήρξε κλέφτης και μετέπειτα σπουδαίος αρματολός και στρατάρχης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Υπηρέτησε στην αυλή του Αλή Πασά αλλά με το ξέσπασμα της Επανάστασης ανέλαβε δράση. Έλαβε μέρος σε επιχειρήσεις κατά των Τούρκων αλλά και στους εμφυλίους πολέμους της περιόδου 1824-1825. Κατηγορήθηκε από τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο για εσχάτη προδοσία αλλά απηλλάγη και αποκαταστάθηκε.

Τον Ιούλιο του 1826 διορίζεται αρχιστράτηγος της Ρούμελης, με πλήρη δικαιοδοσία. Η πρώτη του ενέργεια ήταν να ανακουφίσει τους πολιορκημένους της Ακρόπολης της Αθήνας. Στις 6 Αυγούστου νικά τους Τούρκους στο Χαϊδάρι και θα επαναλάβει τη νίκη του δύο ημέρες αργότερα. Παρότι σοβαρά άρρωστος, θα επιχειρήσει εκστρατεία προς τη Δόμβραινα τον Οκτώβριο για να αποκόψει τον ανεφοδιασμό του Κιουταχή που πολιορκούσε την Ακρόπολη. Θα εκκαθαρίσει την περιοχή και στις 24 Νοεμβρίου του 1826 θα σημειώσει μεγαλειώδη νίκη επί των Τούρκων στην Αράχωβα, σε μία πολυήμερη μάχη, που θα αναδείξει τις στρατηγικές του ικανότητες. Για τους κατακτητές ήταν η δεύτερη μεγάλη καταστροφή μετά τα Δερβενάκια.

Στις 23 Φεβρουαρίου 1827 επέστρεψε στην Ελευσίνα αφού είχε ελευθερώσει όλη την Στερεά Ελλάδα, εκτός του Μεσολογγίου, της Βόνιτσας και της Ναυπάκτου. Σκοτώθηκε (κατά άλλους δολοφονήθηκε) στις 23 Απριλίου 1827 στην αρχή των εχθροπραξιών πριν τη μάχη της Αθήνας.

Σύνδεσμος στη βιογραφία του Καραϊσκάκη στην Wikipedia

Advertisement