Έλληνας οπλαρχηγός και πολιτικός. Γόνος της ιστορικής μανιάτικης οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων, υπήρξε ο έκτος και τελευταίος Μπέης της Μάνης, οπλαρχηγός του 1821, Πρόεδρος του Εκτελεστικού της Προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδος κατά το 1823. Υπήρξε ο σημαντικότερος ίσως εκπρόσωπος των Προεστών (Κοτζαμπάσηδων) στη διάρκεια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Γεννήθηκε στην Τσίμοβα, όπως λεγόταν η σημερινή Αρεόπολη επί Οθωμανοκρατίας, πρωτεύουσα τότε της Μάνης. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1818. Στις 17 Μαρτίου του 1821 ύψωσε το λάβαρο του Αγώνα στην Τσίμοβα, και τεθείς επικεφαλής πέντε χιλιάδων Μανιατών προχώρησε μαζί με άλλους οπλαρχηγούς στην απελευθέρωση της Καλαμάτας. Πήρε μέρος στην Άλωση της Τριπολιτσάς, της Καλαμάτας και του Άργους, καθώς και στην άμυνα του Μεσολογγίου. Επίσης, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στην άμυνα της Μάνης από την επίθεση των Τουρκοαιγυπτίων και συγκεκριμένα του Ιμπραήμ.

Στην Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου εκλέχτηκε αντιπρόεδρος του Βουλευτικού, ενώ κατά τη διάρκεια του Αγώνα διετέλεσε πρόεδρος της Β’ Εθνοσυνέλευσης (1823), πρόεδρος του Βουλευτικού (1823), πρόεδρος του Εκτελεστικού (1823), μέλος της Διοικητικής Επιτροπής της Ελλάδος και μέλος του νομοτελεστικού στην Εθνοσυνέλευση του Άστρους.

Στην Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας ο Πετρόμπεης αποδέχτηκε την εκλογή του Καποδίστρια ως κυβερνήτη της Ελλάδος. Ωστόσο το Πάσχα του 1830 ο αδελφός του Πετρόμπεη, Τζανής, πρωτοστάτησε σε στάση κατά του Καποδίστρια στη Μάνη. Ο Πετρόμπεης προσπάθησε να διαφύγει στη Ζάκυνθο, αλλά συνελήφθη και φυλακίστηκε για 9 μήνες στην Ακροναυπλία. Αποκορύφωμα της σύγκρουσης του Καποδίστρια με την οικογένεια Μαυρομιχάλη ήταν η δολοφονία του Καποδίστρια, το 1831 από τον γιο του Γεώργιο Μαυρομιχάλη και τον αδελφό του Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη.

Στην τελευταία περίοδο της ζωής του, ο Πετρόμπεης τιμήθηκε ιδιαίτερα από την Αντιβασιλεία και τη Μοναρχία. Διορίστηκε αντιπρόεδρος του νεοσύστατου Συμβουλίου της Επικρατείας και μετά την υιοθέτηση Συντάγματος από τον Όθωνα, γερουσιαστής. Επίσης, τιμήθηκε με τον βαθμό του Αντιστρατήγου.

Σύνδεσμος στη βιογραφία του Μαυρομιχάλη στην Wikipedia

Advertisement