Ο Όθων (Γερμανικά: Otto Friedrich Ludwig von Wittelsbach, 1 Ιουνίου 1815 – 26 Ιουλίου 1867), γνωστός και ως Όθωνας, ήταν ένας Βαυαρός πρίγκιπας του Οίκου των Βίττελσμπαχ (ή Βιττελσβάχων), που έγινε ο πρώτος βασιλιάς του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Ήταν ο μοναδικός μονάρχης της Ελλάδος που έφερε τον τίτλο «Βασιλιάς της Ελλάδος» (επίσημα Βασιλεύς της Ελλάδος), δεδομένου ότι οι επόμενοι, της Δυναστείας των Γλυξβούργων, είχαν τον τίτλο «Βασιλιάς των Ελλήνων» (επίσημα Βασιλεύς των Ελλήνων).
Λόγω της καχυποψίας απέναντι στον Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ι. Καποδίστρια (θεωρούνταν ρωσόφιλος), το 1830 η Αγγλία κατά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους πέτυχε συμφωνία με τις άλλες Μεγάλες Δυνάμεις («Προστάτιδες Δυνάμεις») της μεταβολής του πολιτειακού σχήματος της χώρας, την επιβολή μοναρχίας και τη μετατροπή του ελληνικού κράτους σε βασίλειο. Οι ίδιες όρισαν, με τη Συνθήκη του Λονδίνου (1832) τον 17χρόνο τότε Όθωνα Βασιλιά της Ελλάδας.
Ο Όθων κυβέρνησε απολυταρχικά, και συχνά αντιμετώπισε πολιτικά προβλήματα και κρίσεις. Το 1843 αναγκάστηκε να παραχωρήσει Σύνταγμα (Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου). Οι παρεμβάσεις του στην πολιτική διαπάλη ήταν συνεχείς, δημιουργούσαν αντιδράσεις και έφθειραν σταδιακά το ρόλο της μοναρχίας. Μετά από μία σειρά από στρατιωτικά κινήματα το 1862 ο Όθων εγκατέλειψε την Ελλάδα στις 23 Οκτωβρίου 1862 με αγγλικό πολεμικό πλοίο και κατόπιν αντικαταστάθηκε από τον Γεώργιο Α’.